Een meta description, ook wel meta omschrijving, wordt in vele gevallen onderschat. Het is dat kleine blokje tekst wat je tegenkomt in de zoekresultaten van Google.
De meta description omschrijft de inhoud van je pagina. Het laat Google en bezoekers weten waar je pagina over gaat en dit is erg belangrijk. Het schrijven van een meta description hoeft niet veel tijd in beslag te nemen wanneer je dit goed bijhoudt maar wanneer je voor honderden pagina’s een goede meta description moet gaan schrijven dan ben je hier wel even zoet mee. Voor zowel de bezoekers, Google en jezelf, hou het goed bij.
Heeft de meta description invloed op je ranking?
Nee, voor zover we weten heeft een meta description geen invloed op de ranking van je website of pagina. Echter heeft het effect van een goede meta description wel invloed op een andere factor. Deze factor heeft daarentegen wel weer invloed op je ranking binnen de zoekresultaten.
De Click-through rate (CTR) heeft wel invloed op je ranking
Zoekmachines als Google hebben het snel tonen van relevante en goede informatie aan hun gebruikers nog steeds hoog in het vaandel staan. Een goede SEO meta description kan hier aan bijdragen en zorgt er voor dat er een hogere CTR ontstaat net als een goede SEO titel.
Google wilt aan de hand van het ingegeven zoekwoord de meest relevante websites tonen. Ze maken gebruik van duizenden ranking factoren maar de Click-through rate is er 1 van. Google beschikt over deze data en kan dus zien hoe vaak mensen bij het ingeven van een bepaalde zoekopdracht doorklikken naar jou website.
Wanneer je dus zorgt voor een goede meta description zullen bezoekers hoogstwaarschijnlijk vaker doorklikken naar jouw website.
Meta description WordPress
Hoe en waar kan ik mijn meta description invullen op mijn WordPress site? Dit kan vrij eenvoudig met de plug-in van Yoast. Yoast is een SEO plug-in met vele mogelijkheden waaronder dus ook het handmatig toevoegen van een meta description en een titel voor je pagina.
Installeer de Yoast SEO plug-in op je WordPress website, activeer deze en je kunt direct aan de slag met het invullen van goede SEO meta descriptions.
Lengte van meta description
De lengte van de meta descriptions die getoond werden in de zoekresultaten van Google zijn heel lang hetzelfde geweest. Het advies was altijd om een meta description te schrijven tussen de 140 en 155 tekens. In december 2017 is dit eindelijk een keer veranderd en we hebben nu de mogelijkheid om langere meta descriptions toe te voegen. De meta descriptions mogen nu een lengte bevatten van 320 tekens en dit voor veel mensen een verademing. Je kunt nu iets meer informatie kwijt om te omschrijven waar je pagina over gaat.
5 tips voor het schrijven van een goede meta description
Het moge duidelijk zijn dat een goede meta description wel degelijk invloed kan hebben op je ranking binnen Google. Hoe schrijf ik dan een goede meta description? Wij willen je tot slot nog 5 tips geven om meta descriptions te schrijven die zorgen voor meer bezoekers, een hogere CTR en dus wellicht ene betere ranking.
1) Relevantie en weer duidelijk
Zorg ervoor dat de inhoud van je meta description relevant is aan de content die men op de pagina gaat vinden. Tevens moet je direct duidelijk zijn waar de pagina over gaat.
2) Maak bezoekers nieuwsgierig
Geeft niet alles vrij maar zorg dat de nieuwsgierigheid van de lezer wordt getriggerd. Zorg dat het duidelijk is waar de pagina over gaat, het interessant is maar om alles te weten te komen moet ze toch echt de rest van de pagina lezen.
3) Overtuiging
Je kunt bezoekers overtuigen te klikken door het gebruik van USP’s in je meta description maar wat vaak ook werkt is een vraagstelling verwerken die uitnodigt tot een antwoord.
4) Schrijf voor de bezoeker
Schrijf je meta description voor de bezoeker en niet voor Google. Extra zoekwoorden toevoegen in de meta description is voor Google niet echt van toegevoegde waarde. Zorg er voor dat de tekst die er staat relevant is aan de zoekterm die de bezoeker heeft ingetypt.
5) Maak ze niet te lang
Zorg er voor dat je binnen de 320 tekens blijft en maak je meta description dus niet te lang. Google zal deze automatisch inkorten en wellicht belangrijke informatie weglaten.